Olen Janita Riekki

27- vuotias aktiivinen koiraharrastaja.

Asun eläinteni kanssa omakotitalossa maalla Nurmijärven Röykässä. Sijaintina asuinpaikka on loistava sopivien etäisyyksien vuoksi ja ison tontin ansiosta eläimilläni on paljon tilaa. Tontin kuningas on hiirenpyytäjämme, maatiaiskissa Simo.

Ennen ensimmäistä pentuesuunnitelmaani minulle oli kertynyt yli seitsemän vuoden kokemus pitkäkarvaisesta hollanninpaimenkoirasta ja yli kuuden vuoden kokemus malinois'ta. Omana vahvuutenani koen aktiivisen koiraharrastustaustan sekä luonne- ja käyttöominaisuuksiin perehtyneisyyden.

Kasvattajana olen vilpittömän kiinnostunut niin kasvattieni, kuin kasvatinomistajienkin kehityksestä. Tätä kasvua tuen mielelläni sekä henkilökohtaisesti että järjestäen pentuetapaamisia ja koulutusleirejä. Ensimmäinen Spacetime-leiri järjestettiin onnistuneesti kesällä 2020 yhteistyössä Lumen-kennelin kanssa (P. Hoskari & T. Järvenpää). Jatkoa seuraa jälleen ensi kesänä!


Terveitä, hyväluonteisia ja rodunomaisia koiria –nämä tavoiteltavat ominaisuudet ovat yleensä esillä koirankasvattajien esittelyissä. Ominaisuudet voivat myös olla eri järjestyksessä riippuen kasvattajan henkilökohtaisista tavoitteista rotunsa parissa. Näihin tavoitteisiin jokaisen kasvattajan kuuluu pyrkiä sekä maailmanlaajuisen, että kansallisen koiranjalostusorganisaation määräysten mukaan.


Itselleni edellämainitut tavoitteet ovat luonnollisesti koirankasvatuksen perusta. Ulkomuoto on minulle erittäin tärkeä osa jalostuskoiran ominaisuuksia - se määrää koiran kyvyn toimia luontaisten psyykkisten ominaisuuksiensa mukaan kehossaan.

 

Näyttelytulokset eivät vaikuta jalostusvalintoihini millään tavalla. Tämä ei tarkoita, ettenkö käyttäisi koiriani itse näyttelyissä tai kannustaisi muita niin tekemään. Näyttelytuomarit paitsi kokemuksellaan tietävät paljon, myös muodostavat realistisen arvion koiran ulkoisesta rakenteesta. Tämä arvio ei välttämättä kerro meille koiran fyysisestä toimintakyvystä, mikä selviää meille ainoastaan koiran kanssa arjessa, harrastuksissa ja työssä.

Hyvällä koiralla on sekä hyvä henkinen että fyysinen kapasiteetti. Normaalielämän ei tule aiheuttaa koiralle sellaista kuormitusta, jonka vuoksi se kärsii ja tarvitsee erityistä huomiota esimerkiksi terapeuttisten koulutusmenetelmien myötä. Tämä ei missään nimessä poissulje luonneominaisuuksia jotka tekevät koirasta hyvän harrastus- ja työkoiran; yleensä päinvastoin.

Kennelnimi Spacetime myönnettiin minulle kesäkuussa 2019.

HOLLANNINPAIMENKOIRA


Hollanninpaimenkoira on vartioiva paimen, historiassaan ns. jokapaikanhöylänä tunnettu rotu. Tärkeitä ominaisuuksia ovat halu työskennellä yhdessä ohjaajan kanssa sekä samaan aikaan itsenäinen, sinnikäs työskentely sille annetussa tehtävässä. Sillä on luontainen taipumus vartioida laumaansa ja aluettaan tulisestikin, mikä tulee ottaa huomioon esimerkiksi kaupunkiolosuhteissa ja tapakasvatuksessa.

 

Hollanninpaimenkoiralle ominaista on sen liioittelematon, jäntevä ulkomuoto sekä brindle väritys, ja rotu on nykypäivänäkin verrattavissa sata vuotta vanhoihin kuviin. Pyrin suuntaamaan jalostusvalinnoillani kohti tätä kokonaisuutta. Yksi suurimmista päämääristäni on parantaa pitkäkarvaisen muunnoksen geneettistä tilannetta, joka ilman toimenpiteitä ajautuu vääjäämättä tilanteeseen, jossa elinvoimaiset yksilöt ovat vain pieni prosentti koko populaatiosta. Samalla toivon parantavani pitkäkarvojen luonneominaisuuksia, jotta ne olisivat täysin verrattavissa muiden hollanninpaimenkoiran rotumuunnosten, lyhyt- ja karkeakarvaisen, monipuolisuuteen käyttökoirana.

BELGIANPAIMENKOIRA MALINOIS

Malinois'n kasvatuksessa panostan ensisijaisesti käyttöominaisuuksiin. Pennut myydään vain harrastaviin koteihin tai työkäyttöön ja uudella omistajalla tulisi olla jo ennestään koirakokemusta. Malinois'lla kuuluu hyvien henkisten ominaisuuksien lisäksi olla terve ja käyttöä kestävä rakenne

Pidän tärkeimpinä ominaisuuksina tasapainoista, järkkymätöntä temperamenttia ja selkeää kaksiviettisyyttä. Henkisesti malinois'lla kuuluu olla luonnostaan erittäin korkea resilienssi enkä tingi tippaakaan sen ryhdikkäästä, vakuuttavasta olemuksesta. Malinois'lla tulee olla kyky rauhoittua kotioloissa ja toimia luotettavasti arkielämässä.

Malinois kuuluu maailman tunnetuimpiin käyttökoirarotuihin. Kasvatustyölläni haluan kunnioittaa juuri niitä ominaisuuksia, joiden ansiosta malinois'lla on niin vankka asema työ- ja harrastekoirana.

Pentu meiltä

Uuteen kotiin pennut muuttavat alkaen seitsemän viikon ikäisinä sirutettuina ja eläinlääkärin tarkastamina, rekisteröityinä, kolmeen kertaan madotettuina ja monipuolisesti sosialistettuina. Mukaan uusi omistaja saa pentupakkauksen, joka sisältää pentukansion ohjeineen. Pennut tottuvat syömään sekä laadukasta kuivaruokaa, että raakaruokaa ja lisukkeita.

Vierailut sovitaan henkilökohtaisesti. 

Kasvattajana olen yhteistyöhaluinen ja osallistun uuden pennunomistajan elämään hänen toiveidensa mukaisesti tarvittaessa auttaen ja neuvoen parhaan osaamiseni mukaan. 

Jokaiselle pentueelle järjestetään omia pentuetapaamisia. Vuosittain järjestettävällä Spacetime-leirillä tulevat tutuksi myös muut pentueet. Kasvatinomistajat ovat aina tervetulleita vierailemaan luonani. Omistajan loman ajaksi meiltä löytyy myös hoitolapaikkoja.

© 2020 Janita Riekki | kennel Spacetime

viimeisin päivitys 25/08/20

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • YouTube - White Circle